Straník [ Katastr (místní část) ]

V údolí Stranického potoka na jižních svazích Strážnice a Stranického kopce se rozkládá obec Straník.


Zastavení č. 14 - obec Straník, naučné Palackého stezky

V údolí Stranického potoka na jižních svazích Strážnice a Stranického kopce se rozkládá obec Straník. Vznikla počátkem 13. století na vymýcené lesní půdě. V letech 1408-1412 v písemných pramenech nacházíme mana Lítka či Lídka ze Straníka s chotí Zdeňkou, kterého ve své závěti roku 1433 vzpomíná Jan z Kravař.

Straník patřil k panství Starý Jičín. Obec byla přifařena ke katolické starojičínské farnosti, příslušníci českobratrsko-evangelického vyznání po toleranci k duchovní správě v Hodslavicích. Děti chodily do školy v Hostašovicích až do roku 1867, kdy se začalo vyučovat ve Straníku. Budova školy byla postavena v roce 1873. Obyvatelé se živili polním hospodářstvím a chovem dobytka. Mnoho chalupníků se věnovalo řemeslu, především zednickému a tesařskému, mnozí odcházeli za výdělkem do Nového Jičína. Obec je od 1.1.1979 součástí Nového Jičína.

V obci Straník opouštíme na naší Naučné vlastivědné stezce Františka Palackého dosud téměř souběžně vedenou červeně značenou turistickou cestu, která vede dále ze Straníka přímo do Hodslavic. Po naučné stezce zamíříme nyní úbočím Stranického kopce po polní cestě do Hostašovic.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

NA ÚZEMÍ MÍSTNÍ ČÁSTI EVIDUJEME


Typ záznamu: Katastr (místní část)
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 23.10.2021 v 11:39 hodin