Kloboučnictví v Novém Jičíně [ Lidová řemesla a výrobky ]

Počátek rozvoje kloboučnické výroby v Novém Jičíně sahá do roku 1630,
kdy byly městskou radou potvrzeny artikuly kloboučnického cechu.

V roce 1799 byl do cechu novojičínských kloboučníků přijat mladý tovaryš Jan Nepomuk Hückel a založil kloboučnickou manufakturu. Výrobky svou kvalitou navázaly na předchozí dobrou úroveň ruční výroby a brzy pronikly nejen na rakouské, ale i na další zahraniční trhy. V roce 1865 zavedl Hückel pracovní stroje a stal se zakladatelem mechanizované tovární výroby srstěných klobouků. O dva roky později vybudoval velkou továrnu, která již byla vybavena moderním technickým zařízením.

1.1.1869 podnik převzala veřejná obchodní společnost J. Hückel a synové a tento název si firma ponechala až do svého znárodnění a vzniku n. p. TONAK. V roce 2001 Tonak koupil divizi pokrývek hlavy od Fezka a stal se tak jedním z největších světových výrobců uceleného sortimentu pokrývek hlavy

S historií kloboučnické výroby se dnes mohou zájemci seznámit v Muzeu města Nový Jičín, které se nalézá v prostorách Žerotínského zámku.

Tamní expozice nazvaná "Nechte na hlavě" předkládá dobový vývoj výroby klobouků, nejrůznější druhy pokrývek hlavy a samozřejmě techniky jejich výroby i se vzorky výrobních materiálů. A třebaže obsahem přesahuje rámec lidové tvorby je pro návštěvníky přínosným a zajímavým tipem na exkurzi.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Lidová řemesla a výrobky
AKTUALIZACE: uživatel č. 705 org. 56, 11.05.2004 v 13:14 hodin