Kultura, zábava a sport v turistické oblasti Poodří [ Encyklopedické heslo ]

Původně středověký ráz měst tohoto okresu se v průběhu staletí měnil, dnes v jejich historických jádrech převládá renesační, barokní a klasicistní architektura. Její urbanistické kvality byly oceněny při vyhlášení městských památkových rezervací v Novém Jičíně, Příboře a Štramberku a městských památkových zón v Bílovci, Odrách a Fulneku.

Ovšem nejen města tvoří historii, rovněž vesnická sídelní struktura má velkou vypovídající hodnotu. Kromě toho se na území Moravského Kravařska setkáváme s množstvím drobných objektů a jejich souborů, které mají vysokou kulturně-historickou a často i uměleckou hodnotu.

Půvabná krajina Poodří - Moravského Kravařska je známa místy, kde v prostředí odedávna vzájemně se prolínající české, německé a židovské kultury, působily nebo se narodily významné osobnosti veřejného, vědeckého, duchovního či uměleckého života. Svým dílem dosáhly mnohdy světového uznání nebo evropského věhlasu, byly ve své době uznávané a ctěné, doba nedávno minulá se o nich zmiňovala jen sporadicky, někteří byli opomíjení úplně.

Ve Vražném-Hynčicích se narodil Johan Gregor Mendel (zakladatel genetiky), ve Fulneku pobýval Jan Ámos Komenský (filosof, mírotvorce a pedagog), v Příboře pak Sigmund Freud (zakladatel psychoanalýzy, lékař, psychiatr a neurolog světového věhlasu), Studénka je rodištěm Františka kardinála Tomáška.
Velká část z tohoto kulturního dědictví je zahrnuta pod státní ochranu, definovanou zákonem o státní památkové péči.

Kulturní památky jsou nedílnou součástí tohoto světa, dotvářejí jej, zhodnocují a dávají mu vyšší, duchovní rozměr.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.Poodri.TOURISM.cz

Typ záznamu: Encyklopedické heslo
AKTUALIZACE: Kateřina Křenková (Obecní úřad Bartošovice) org. 56, 27.08.2004 v 09:13 hodin