Klub zahrádkářů Trnávka [ Sdružení nebo spolek ]

NĚCO Z HISTORIE ZAHRADKÁŘŮ

Ustavující schůze se konala 27.3.1967 v pohostinství Na Šenku za přítomnosti zástupce O.V. ČZS Nový Jičín a zástupce MNV Trnávka panem B. Demel sešlo se 28 občanů. Na této schůzi byl jmenován prozatímní výbor, ve složení paní Marie Papáková, pan Milan Šimečka a paní Adéla Smékalová. Tento výbor byl pověřen rozšířit členskou základnu a svolat v termínu valnou hromadu a tak se zapojit do rytmu ČSZ. Stalo se tak v únoru 1968, kdy byl zvolen řádný výbor ve složení předseda p. Milan Šimečka, p. B. Cága jednatel., pokladník p. Adéla Smékalová, J. Brus hospodář a p. Břetislav Šimečka rev.

Tento výbor v tomto složení pracoval do roku 1973, kdy p. B. Cága zemřel. Do funkce jednatele byl zvolen p. R. Vintrocha, který v roce 1978 po krátké nemoci odchází. Funkci jednatele převzal p. Milan Šimečka a předsedou se stal p. Miroslav Vrba, v tomto složení výbor pracoval do roku 1988, kdy pro nemoc z funkce předsedy odstupuje a je zvolen 21.3.1988 pan Lumír Šimečka, který byl ve funkci předsedy do 31.3.1999. Od tohoto data je ZO ČSZ zrušená a je zřízen "Klub zahrádkářů", jehož předsedou byl opět zvolen p. Lumír Šimečka. V současné době je předsedkyní klubu paní Nataša Velartová.

Na poli pracovní činnosti se ZO podílela a to od jara do konce roku, ošetřovala višně okolo okresní cesty, ošetřovala veřejné plochy (okolo zámku, hřbitova, obřadní síně, prováděla sběr železného šrotu, sušení sena apod. Na poli kulturním to byly především zájezdy jednodenní i více denní na výstavy i vlastivědné, také návštěvy divadel např. Národní divadlo v Praze. Konaly se návštěvy u příležitosti životního jubilea (60, 70, 75, 80, 85 let....) Na závěr roku se konaly výstavy výpěstků a suché vazby. Tato činnost se po roce 1989 značně omezila.

V současné době je celkem 42 členů. Členové klubu pořádájí pravidelně v podzimním čase "Výstavu ovoce, zeleniny a květin". Na této výstavě nechybí výborný guláš, koláče, trubičky, medovina apod.

FOTOGALERIE

Z TISKOVÝCH ZPRÁV A ČLÁNKŮ

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Sdružení nebo spolek
AKTUALIZACE: Jana Hájková org. 56, 31.05.2011 v 07:33 hodin