Starý Jičín [ Město nebo obec ]

Starý Jičín, náměstí
Náměstí ve Starém jičíně
Obec je situována na úpatí Starojického kopce v Moravské bráně cca 5 km západně od Nového Jičína. Starojický kopec skýtá nevšední výhled o širokého okolí - na Jeseníky, Odersko až k Ostravě.

Vznik a vývoj obce Starý Jičín úzce souvisí s dějinami hradu a panstvím Starý Jičín jako tržního centra na spojovacích cestách mezi Jadranem a Baltským mořem tzv. Jantarová cesta. Název této historické trasy se v nedávné době přenesl do projektu budování cyklotras. Délka stezky je 300 km a vede po stávajících komunikacích. Starý Jičín je její křižovatkou s centrem na náměstí. V důsledku zvýšení turistického ruchu v obci, začala obec postupně provádět úpravu náměstí. S rekonstrukci plochy náměstí a kašny se započalo v loňském roce a již dnes získává svou podobu.

Nad vesničkou na Starojickém kopci se ze staré doby zachovaly již jen trosky šlechtického hradu. Obec, která zříceninu vlastní se ji postupně pokouší opravovat. Po rekonstrukci a dostavbě hradní věže, je zde v provozu hradní kavárna. V horní části vyhlídkové věže byla instalována dobová expozice zbraní a dokumentace o hradě a panství. Za příznivého počasí věž poskytuje krásný rozhled do širokého okolí Moravské brány.

Kromě občerstvení na hradě mohou ti náročnější z vás zavítat do restaurace "Zámeček pod hradem", která svým charakterem připomíná prostředí středověkých hradů a zámků. V její nové přístavbě najdete luxusní ubytování.

V obci se nachází ještě několik kulturních památek, například Farní kostel sv. Václava, kamenný pranýř - sloup nižšího hrdelního práva, socha sv. Jana Nepomuckého na náměstí, rekonstruovaná dřevěná pavlač vedoucí od nynějšího obecního úřadu ke starobylému kostelu a další.

Obec začíná v posledních letech ožívat jak konáním pravidelných dobových klání v areálu hradního nádvoří, tak sportovními aktivitami a to pořádáním závodů horských kol na hrad "CROSS-COUNTRY".

V obci se nachází ještě několik kulturních památek a to kostel sv. Václava, kamenný pranýř (sloup nižšího hrdelního práva), socha sv. Jana Nepomuckého na náměstí, dřevěná pavlač vedoucí od obecního úřadu ke kostelu a další. Na místě bývalého pivovaru vznikla zajímavá luxusní restaurace s nově přistavěným hotelovým komplexem. V současné době se dokončují úpravy náměstí a kašny. Starý Jičín se také stal součástí cyklotrasy Moravská brána.

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:
Starý Jičín
Erby pánů hradu Starý Jičín

Z TISKOVÝCH ZPRÁV A ČLÁNKŮ NA ÚZEMÍ MĚSTA ČI OBCE

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

NA ÚZEMÍ OBCE EVIDUJEME

DALŠÍ INFORMACE: http://www.stary-jicin.cz

Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 23.10.2021 v 11:47 hodin