Dřevěný kostel sv. Antonína Paduánského [ Kostel nebo katedrála ]

Dřevěný kostel
KOSTEL NA PRAŠIVÉ VE VYŠNÍCH LHOTÁCH

Na území Beskyd najdete několik dřevěných kostelů, které jsou dokladem lidové architektury na¨území Moravy a slezska.
V oblasti Beskyd jsou svým charakterem podobné dřevěný kostel Božího Těla v Třinci-Gutách, dřevěný kostel Všech svatých v Sedlištích u Frýdku-Místku a Kostel sv. Antonína Paduánského ve Vyšních Lohotách.

Kostel sv. Antonína Paduánského z roku 1640 se nachází necelých 10 km jihovýchodně od okresního města Frýdku-Místku. V blízkosti kostelíku se nachází turistická horská chata Klubu českých turistů Prašivá s rozhlednou z přelomu 19. a 20. století.

Kostel je jednolodní stavbou. Původně byl zasvěcen sv. Ignáci z Loyoly. Po vystavění kostela na Borové pod Lysou horou v r. 1673, který byl zasvěcen právě sv. Ignáci, došlo u kostela na Prašivé v tomtéž roce k přesvěcení a novým patronem se stal sv. Antonín Paduánský. V době druhé světové války se nacházel kostel v ochranném pásmu hranice mezi tzv. Protektorátem a Říší a byl v podstatě nepřístupný. Na konci války byl vážně poškozen. Přesto nabyl opět svého původního vzhledu. Podle dochovaných pohledů na dobových pohlednicích lze usuzovat, že dnešní oplechovaná věžička byla na počátku 20. století dřevěná.

Kostel sv. Antonína Paduánského je filiálním kostelem farnosti Dobrá. Konají se k němu tradiční poutě v polovině června (ke svátku sv. Antonína 13. 6.).

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.vysnilhoty.cz

Typ záznamu: Kostel nebo katedrála
AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 11.02.2010 v 13:08 hodin