Turistická trasa Velká Kotlina [ Turistická trasa ]

Název trasy : Velká kotlina
Typ : pěší
Náročnost : středně náročná
Čas.náročnost : celodenní

Aktualizace : 24.7.2002
Restaurace :
Info o trase : Délka Délka čas
20 km 0 hodin

Převýšení Snížení


Nejnižší bod Nejvyšší bod


Průchodnost
trasy : Celý rok Léto Zima



Popis trasy:
Délka: 20 km
Náročnost: středně těžká trasa, velké převýšení při výstupu Velkou kotlinou, dlouhé klesání do Karlova
Občerstvení: Malá Morávka, Karlov, Ovčárna, Figura
Na této trase navštívíme jednu z nejbohatších botanických lokalit ve střední Evropě - Velkou kotlinu. Na cestu nastoupíme na konečné zastávce železnice v Malé Morávce. Malá Morávka spolu s Karlovem tvoří největší lyžařské a rekreační středisko v Jeseníkách s množstvím vleků, sjezdovek, běžeckých tratí a mnoha dalšími sportovními aktivitami a bohatým zázemím služeb všech kategorií včetně možnosti táboření. V Malé Morávce se nachází jedno z pracovišť CHKO Jeseníky, památnou stavbou je kostel Nejsvětější Trojice z roku 1790, na Kapličkovém vrchu. V kapličce je zřízeno hornické muzeum s nářadím ze 13. stol.
Modře značenou cestou projdeme Karlovem, silnička pak stoupá lesem podél Moravice, která ve Velké kotlině pramení. Cesta postupně přechází v chodník a stále prudčeji stoupá. Vystoupíme z lesa na spodní vyhlídkovou plošinu s pohledem do monumentálního ledovcem vymodelovaného kotle, v němž se sníh udrží často i do vrcholného léta. Souběžně vede též naučná stezka. Velká kotlina je ledovcový kar s pozůstatkem morény a je součástí NPR Praděd. Díky poloze a převládajícím směrům větru se zde v zimě hromadí velké množství sněhu s výskytem lavin. Proudění vzduchu způsobuje obrovskou druhovou pestrost, bylo zde prokázáno více než 480 druhů rostlin včetně vzácných a endemických druhů např. hořce, zvonek vousatý, hvězdnice alpská, česnek sibiřský. Jde o mimořádně cenné území, a proto je přísně zakázán vstup mimo značené cesty.
Serpentinami se dostaneme k horní vyhlídce, poblíž níž je pramen Moravice. Dojdeme k rozcestí Nad Velkou kotlinou, která je nejvyšším bodem trasy
s výhledy na vrchol Pradědu i do nížin Hané. Žlutě značeným chodníkem, který klesá po úbočí Temné a kolem romantických skal Kopřivné, sejdeme pohodlně zpět do Karlova a Malé Morávky.
(Zdroj: Jena - Nejkrásnější cykloturistické a turistické výlety)

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.cyklotrasy.cz

Typ záznamu: Turistická trasa
AKTUALIZACE: uživatel č. 508 org. 56, 23.07.2003 v 08:26 hodin