Kostel sv. Mikuláše [ Kostel nebo katedrála ]

Kostel sv. Mikuláše
Kostel sv. Mikuláše se nachází v místní části obce Hukvaldy - v Rychalticích.

Kostel byl stavěn za působení arcibiskupa hraběte Schrattenbacha. Kostel je malá dvouvěžová basilika. Délka presbytáře je 8 m, délka lodi 24 m, šířka lodi je 14 m. Stavba je bez pilířů. V presbytáři se ve výklencích nacházejí 4 sochy - sv. Benedikta, sv. Martina, sv. Valentina a sv. Blažeje.

Hlavní oltář je zděný s kamennou mensou přes dva m dlouhou a 1 m širokou, tabernakulum (schránka pro umístění hostie) je točivé, po obou stranách jsou andělé a nad tabernaculem je archa s dvěma anděly (odcizeno). darovaná knížetem Lichtensteinem od frýdeckého malíře Jakuba Belle. Součástí hlavního oltáře jsou dva sloupy 5 m vysoké, vedle sloupů po bocích sochy, 2 m vysoké, představují sv. Augustina, sv. Filipa, apoštola Jakuba, sv. Arnošta. Obraz na hlavním oltáři představuje sv. Mikuláše - patrona kostela . Daroval ho rovněž kníže Lichtenstein, kdo je jeho autorem se neví.

V roce 1994 bylo opraveno původní schodiště, vybudované v roce 1881 za působení faráře P. Antonína Kouřila, vedoucí ke kostelu z okresní silnice. Práce provedli sami farníci.

V roce 1998 prošel rychaltický kostel důkladnou opravou. Pro zajištění lepší statiky byla věž stažena s kostelní lodí čtyřmi speciálními lany a loď byla stažena po obvodu ocelovou kostrou. Venkovní omítka byla z 80 % otlučena a dána nová.
Statické zajištění si vyžádalo náklady ve výši 377886 Kč, nová omítka 733899 Kč. Státní subvence poskytnutá Okresním úřadem ve Frýdku-Místku činila 800 000 Kč. Velkou měrou přispěli na sbírkách věřící.
Kostel sv.Mikuláše

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

Typ záznamu: Kostel nebo katedrála
AKTUALIZACE: uživatel č. 1164 org. 128, 13.10.2010 v 15:16 hodin